About MZphoto


Some information about me, my gear and ways of working

MZphoto is the webname of Michiel Zijp. In daily life I run my own corporate event production company and have a rather out of control photography hobby. Born in '69 and from a young age already a deep interest in photography. It was when I started working as a theater technician that I really got introduced into the world of lighting possibilities and from there developed my style of photography as can be seen in my model portfolio.

For models who are interested in booking a shoot; please scroll down here where you will find all information in Dutch.

My love for travelling and the animal kingdom comes together in my wildlife and landscape portoflio. There is no greater honour in the world then to get to watch an animal in its own habitat and I feel blessed witnessing these animals and trying to capture their beauty in my photography.

With a partner totally devoted to her equestrian hobby it is obvious that horses are a willing subject to photograph every now and then. Shoots for this can not be booked as that is to much dependant on the right weather on the day of the shoot. I just sometimes bring my camera to the stables, meadow or tournaments. Some results of this are visible in my equestrian portoflio here.

Feel free to browse around my site where you will find that my photography is divers. As not all types of photography will apeal to everyone I've split up my portfolio in four basic segement. This way all visitors can focus on their main interest.

Have fun browsing my website and obviously I'm looking forward to any feedback or further questions.

Enjoy!

My Gear

The gear I use differs of course per type of photography I do. For wildlife and equestrian I obiously leave my studioflashes at home. My key point is never to hinder the animals I photograph in any way and thus is my wildlife and equestrian photography alsways done with natural daylight. Rather not take the photo then bother an animal with flashes. For modelshoots I obviously leave my tele-lenses at home :-)
The list:
* bodies: Nikon D3X and Nikon D3S
* lenses (all nikon): 10 mm f2.8 / 17-13 mm f2.8 / 28-70 mm f2.8 / 60 mm macro f2.8 / 105 mm macro f2.8 / 70-200 mm f2.8 / 300 mm f2.8 / 200-400 mm f4 / TC-14 III converter / TC-2-E III converter
* studio flashes: 4 pcs Bowens digi 500 ws and one Lumedyne 800 ws Set. all with a load of softboxes, beautydish, umbrellas, stands, boomstand, etc. As well as a load of additional accessories.
* camera support: Manfrotto carbon tripod with ReallyRightStuff BH-40 ballhead. For wildlife I also have a ReallyRightStuff carbon monopod as well as a ReallyRightStuff PG-02 LLR sidekick gimbal with levelling base.

My wish:
For those who join my passion for wildlife photography; Please respect the liberty of an animal to come and go when and where it pleases. Do research; do not go to reserves that are overcrowded with gamedrives hindering animals in their natural sleeping, feeding, breeding and raising habits.

" Take nothing but pictures, Leave nothing but foorprints, Kill nothing but time, Break nothing but wind" !!


Text below is stricly about my model photography and is therefor in Dutch so that all information will be best to understand for those interested in booking a shoot. (Due to the amount of materials I use during model shoots I very rarely do these shoots abroad)

Informatie voor Modellen

* Wat kost een shoot?
Fotografie is voor mij slechts een uit de hand gelopen hobby. Ik vraag voor een fotoshoot derhalve niet meer dan een geringe bijdrage in mijn onkosten. Dit is een bedrag van € 150,--. Hiervoor krijgt het model een shoot op een door het model te verzorgen lokatie binnen Nederland waarbij Ik gebruik maak van een heel circus aan hoogwaardig materiaal. De shoot zelve duurt drie a vier uren. Thuis bewerk ik acht foto's na welke ik dan in zeer hoge en lage resolutie aan het model digitaal opgestuur. (Onbewekte beelden worden niet afgegeven). Al met al ben ik voor een shoot dus rond de vijftien tot twintig uur in de weer (reis, opbouw, shoot, afbouw, reis, nabewerking) en heb ik hoge kosten voor gebruik, onderhoud, verzekering en afschrijving van mijn spullen. Ik vertrouw er op dat mijn gevraagde bijdrage dus als zeer sympathiek te bestempelen is.

Doordat ik me erg gelukkig mag prijzen met een zeer gezonde interesse in mijn fotografie en de beperkte tijd die ik er voor heb kan ik tfp-aanvragen niet accepteren.


* Hoe gaat een shoot in zijn werk?
We hebben een shoot, helemaal geweldig! Dank voor het vertrouwen en ik heb bij voorbaat reeds ontzettend veel zin in de shoot!! Het is bij een fotoshoot niet meteen de opzet vrienden voor het leven te worden maar binnenkomen en binnen vier minuten aan het fotograferen zijn is niet mijn stijl. Goed samen doorspreken wat het model wel en niet aanspreekt is heel belangrijk voor me. Samen in alle rust de beschikbare garderobe doornemen, de lokatie goed bekijken, etc.. Gewoon in alle rust gezamelijk opstarten. Ik wil per se dat het model zich gedurende de hele shoot volledig op haar gemak voelt en even rustig kennismaken draagt daar dus zeker aan bij. Net zo zeer als gedurende de shoot ook lekker de tijd nemen bijdraagt aan een lekkere sfeer en een mooi eindresultaat. Ervaring leert dat drie a vier uren een mooie tijd is om een shoot in alle rust te kunnen doen. Ik geloof persoonlijk niet in shoots van -tig uren. Na verloop van tijd is men gewoonweg moe en gaat de sprankeling er wel wat vanaf hetgeen zonde is voor het eindresultaat.

Zoals aan mijn portfolio te zien draait mijn modelfotografie om 'vrouwelijkheid'. Dit betekend niet dat naaktheid daar een verplicht onderdeel van is. Het model beslist in hoeverre ze zichzelf toont op de foto's. Wel is het zo dat een pasfoto van een dame in een hooggesloten winterjas niet de uitdaging is die ik zoek in mijn fotografie. Ik vertrouw dat mijn portolio een goed beeld geeft van hoe ik in mijn fotografie sta en dat het model een soortgelijke stijl voor ogen heeft voor haar eigen foto's. Een shoot kan zijn van een dame alleen of van een stel samen. Heren alleen doe ik geen shoots mee om de simpele reden dat ik zelf niet tevreden ben over de resultaten die dat zou geven. Mochten jullie samen op de foto willen laat dat dan weten zodat we goed door kunnen spreken wat de gevolgen zijn (een shoot van twee modellen samen is minder uren werk dan een shoot waarbij twee modellen elk een eigen shoot wensen. Verder is het verwachte aantal unieke foto's per persoon van invloed op hoeveel ik na te bewerken heb). Zijn jullie een stel (m-v of v-v) en willen jullie puur een shoot van jullie samen dan gelden de kosten zoals bovenaan vermeld.

Qua de inhoud van de shoot kom ik immer op lokatie, na het in beeld hebben gekregen van de lokatie, de beschikbare garderobe en het doorspreken met het model, zelf met suggesties en zal ik je door shoot heen 'regisseren'. Hierbij mag het model natuurlijk altijd zelf haar mening over een bepaalde setting geven en wordt natuurlijk rekening gehouden met persoonlijke voorkeuren.

Zoals hierboven aangegeven is het aan het model om een lokatie te verzorgen voor de shoot. Dit omdat die keuze zowel aan persoonlijke smaak als eventueel budget gebonden is. Natuurlijk hoeft een shoot niet per se op een 'externe' lokatie, ik doe veel shoots gewoon bij het model thuis. Hou er rekening mee dat voor fotografie zoals ik die doe er wel wat ruimte nodig is. Ik gebruik bij een shoot meerdere studio-flitsers op statieven met accessoires zoals grote softboxes. Ervaring leert dat ik eigenlijk overal wel uit de voeten kan maar hoe meer ruimte, hoe meer mogelijkheden. Voel je vrij om je overwegingen in een lokatie met me te delen als je er twijfels of vragen over hebt. Ik denk graag met je mee!

Daar ik al die materialen op lokatie moet opbouwen is het wel handig als ik voor de deur kan parkeren. Op het moment dat we een shoot gaan plannen spreken we al wel de nodige operationele zaken door.


* Voorbreidingen op een shoot
Zorg dat je de avond voor de shoot goed geslapen hebt, eet niet te veel vlak voor de shoot en drink het liefste gewoon water. Dit alles is het beste voor de huid en dus ook behulpzaam voor een goed eindresultaat.
Op de dag van de shoot gelieve geen strakzittend kleding, sokken en ondergoed dragen. Dit laat afdrukken op de huid achter welke het eindresultaat negatief kunnen beinvloeden.

Je kan nooit te veel kleding, lingerie en schoeisel beschikbaar hebben voor de shoot, dus bij twijfel gewoon alles meenemen! Ook is het beschikbaar hebben van een lekker comfortabele badjas handig om tussen de verschillende fotomomenten te dragen. Zoals je aan mijn portofolio kan zien heb ik fotografisch niks met 'webshop party pakjes', 'uniformpjes' of anderzins goed bedoelt amaterutoneel en ik neem aan dat men bewust gekozen heeft voor mijn stijl van fotograferen.

Ik sta altijd open voor ideetjes en suggesties voor bepaalde settings dus is het leuk voor me als je een aantal voorbeeld foto's, die je her en der op internet of in tijdschriften hebt gevonden, hebt welke je aanspreken. Dit helpt mij weer bij het bedenken van settings in die sfeer op lokatie.

Het is voor mij zeer belangrijk dat het model zich continue op haar gemak voelt. Als dat mede komt door het aanwezig hebben van een vriend/vriendin heb ik daar absoluut geen probleem mee. Wel is het zo dat een shoot een erg persoonlijke ervaring is en dat hoe meer mensen 'op de set', hoe meer onrust.
Een foto wordt gemaakt of gebroken door het blik in de ogen van het model en dus is het belangrijk dat het model zich goed kan concentreren op de shoot. Hou het aantal mensen bij de shoot dus tot maximaal twee genodigden. Doe ook de shoot omdat je het zelf graag wil en niet omdat iemand anders het graag wil. Het is een super leuke ervaring waar je vooral veel plezier van moet hebben tijdens de shoot en bij het bekijken van de resultaten met plezier aan terugdenkt.


* Hoe boek je een shoot?
Als zelfstandig ondernemer heb ik een onregelmatige agenda. Het ene moment kan ik wel, het andere niet. Om zo efficient mogelijk tot een afspraak te komen:
Stuur mij een mail (emailadres is te vinden onder het kopje 'contact') met meerdere voorkeurdata waarop jij kan. Dit kan zowel door de weeks als in de weekenden en zowel overdag als avond.
Vraag alsjeblieft niet wanneer ik zou kunnen, ervaring leert dat ik dan die data ook vrij moet houden tot ik weer van iemand heb gehoord en al die tijd niet weet of ik die data ook aan een ander kan toezeggen.
Hou ook rekening met vrouwelijke maandelijkse ongemakken, een slechte huid en opgezette buik zijn niet bevorderlijk voor een mooi resutlaat.

Fotografie is een visuele bezigheid, stuur dus alsjeblieft wat recente foto's van jezelf mee zodat ik een beeld kan vormen van met wie ik het genoegen heb.
Stuur ook al je contactgegevens mee (naam, adres, telefoonnummer) en informatie over waar de shoot zal plaatsvinden.

Zodra ik deze gegevens per email heb zal ik uit de voorkeurdata een datum kiezen welke voor mij ook goed uitkomt en zodoende hebben we dan een shoot staan.


* Wat gebeurt er met de foto's?
Voor de shoot heb ik een schriftelijke overeenkomst welke door beide partijen ondertekend wordt. Ik toon beelden in mijn portfolio enkel en alleen als dat duidelijk met het model is overeengekomen. Het model mag de beelden niet voor commerciële doeleinden (laten) gebruiken.

Uw foto op groot formaat afgedrukt?

Wat er nu mooier dan je foto in tastbare vorm? Ik kan met eigen middelen foto's afdrukken op 'high gloss heavy weight' professioneel fotopapier tot een maximale grootte van A2 (59 x 42 cm) en in discrete verpakking opsturen. Kosten zijn afhankelijk van aantallen en maatvoering (hoe meer foto's naar één adres, hoe lager de portokosten per stuk). Een enkele A2 foto kost 7 euro, exclusief portokosten.